Göndöcs

Napfényből

and tagged , , , , , , , , , .
Kicsit zöld, kicsit magyar - de a miénk!

Napelem

21 Comments

 1. Momazoma says:

  Hihihihahaha

 2. Zfor says:

  LOM Nyrt…

 3. Tibi says:

  Olajozottan mennek a dolgok.

 4. ColT says:

  Degonooooosz 😀 Viszon sajnos realista :(

 5. annak5604 says:

  Szóval ezért drágul a benzin mindig…

 6. NTAmi says:

  Ez egy mérnöknek már annyira szürreális, hogy fáj… :-(

  Mondjuk azért szeretnék olyan napelemekkel rendelkezni amik egy háztetőn / üzemcsarnokon komoly megawattokat tudnak kitermelni… :-)

 7. zótán says:

  Kim Ir, meg mit ír… megint jó :)

 8. andoc says:

  zseniális:)

 9. SEXMAN says:

  A legkisebb is számít, CICKÓÓÓÓ :)
  És ez a megújuló energiákra is érvényes. Nem védeni akarom a multikat, de minden nem szennyezően előállított energiának örülni kell. És én is szívesen teleraknám minden ház tetejét, biztos sok energiaárat és szmogot meg lehetne spórolni. Nekem a nap- és szélenergia szívem csücske, nagyon lelkesedek érte, mert már sokat láttam jó példát, biztos nem hülyék a spanyolok, hogy több hektár egybefüggü napelemfarm van kietlen, mezőgazdasági termelésre alkalmatlan területeken, és a hegyek geincén több száz egymás mellett sorakozó szélerőmű. És a németek is telerakják a farmok, istállók, lakóházak tetejét, valószínüleg megéri ( az állami támogatás rendszerét nem ismerem, biztos sokat számít az is, és valószínüleg jobban támogatják mint nálunk ). Eddig nemzetközis kamionsofőr voltam, és a fent említett (olajbúvár kájefté), vagy hasonló prifilú cégnél szeretnék dolgozni belföldes jellegű munkakörben( ha tudsz, segíthetsz, köszi előre is ). A külföldi (spanyol, német) látvány teljesen lenyűgözött, lelkesített, valószínüleg nektek is tetszene, élőben nagyon jó, van pár képem, videóm, de vezetés közben, nem az igazi, nem jön át, de ha valakit érdekel, elküldöm. Ha nap- és/vagy szélenergiával kapcsolatos, pozitív, lelkesítő, akár humoros pólót lehet vásárolni XXL-es méretben, érdekelne: aff_aff@freemail.hu

 10. Jerry says:

  Pedig azt hittem majd Tóni bá’ indiccsa be. De lassan már az öreget kéne beindítani.

 11. Gunoda says:

  Húúú, bazze! Jogos a sok pont… 😛

 12. GRoman says:

  Ez itt OFF, de Sexman-nak igaza van: ha az Olajbúvár Kft csak a saját épületének az energiaigényét képes fedezni megújulókkal, már az nagy előrelépés…
  Németországban némileg agyament szabályozás van: a szolgáltató köteles többért átvenni a napelemmel megtermelt energiát, mint amennyiért árulja azt. Bérbe tudod adni a tetődet, hogy valaki más napelemet telepítsen rá, így mindenki jól jár. Kivéve a szolgáltatót, nem annyira az elmaradt haszon miatt, hanem az energiarendszer szabályozási problémái miatt. Meg a többi adófizetőt, aki mindezt finanszírozza. De lehet, hogy ez náluk hosszú távú stratégia, hogy mire elfogy a fosszilis, már legyen kiépítve akkora kapacitás, amiről elketyeg az ország.

  ON: az előző rajz nagyon nagy volt, a teás meg mégnagyobb…

 13. NTAmi says:

  Elnézést az offtopicért:
  @SEXMAN:

  Sajnos ez azért nem olyan egyerű mint ahogy azt út mentén láthatod. Igaz nem energetika fő profillal de BMEn végzett villanyász vagyok némi erőműves családi háttérrel illetve fetisizmussal így úgy érzem érdemes pár dologra rávilágítanom:
  – Az a legnagyobb baj, hogy az áram nem olyan mint egy liter benzin vagy egy kiló szén, hogy a megtermelése után akkor használjuk el amikor csak akarjuk. Jelenleg a villamos ellátó rendszer gyakorlatilag úgy működik, hogy az erőművek pontosan annyi áramot termelnek amennyi éppen elfogy. Ha valaki kitalálná hogyan lehet _hatákonyan_ nagy tételben, olcsón, környezetkímélően és biztonságosan áramot tárolni az amellett, hogy milliárdos lenne még az igen szerény feltalálói tiszteletdíjából is, még talán Nobel díjat is kapna.

  – Az alternatívak amiket emlegetsz egyébként jók csak nehéz őket szabályozni, mivel nem mindig ugyanúgy süt a nap vagy fúj a szél. Rendszer szinten 10% körüli alternatív forrás az amit egy modern energetikai rendszer el bír viselni, mert különben a hektikus termelők nagyon megrángatják a hálózatot aminek következtében az vagy teljesen össze is omolhat és akkor ülhetsz a sötétben vagy rossz lesz az áram “minősége” és emiatt mondjuk rendszeresen tönkremegy a mikrosütőd vagy a számítógéped. Tudtommal ez az egy tized a kiadott engedélyek szintjén itthon már be is telt.

  – Szerintem itthon az alacsony számú éves napsütötte órák és a nem túl intenzív széljárás miatt inkább a geotermikus energiára kellene alapozni, illetve ha már minden áron a napot akarjuk megcsapolni akkor az áram termelő napelemek helyett – amik mellesleg egy rakás nagyon mérgező anyag felhasználásával készülnek – sokkal jobb a nap hőjét napkollektorral gyűjteni, amivel aztán lehet épületet fűteni vagy meleg vizet csinálni épp úgy mint régen a telkeken a magasba felrakott fekete hordóra alapozó kerti zuhany tette.

  Sajnos azonban be kell látni, hogy tiszta energia nincs és valahol valamit mindig el kell venni a természettől ahhoz, hogy energiát termelhessünk. Ez az ára a kényelemnek, így tehát a túlzó zöldséget amit a fenti karikatúra próbál ábrázolni cseppet világtól elrugaszkodottnak illetve szimplán képmutatásnak tartom….

 14. vIQtor says:

  Zöldséget beszél…

 15. kvagenhoffer says:

  Vicces. a két oldal ” zöld és fekete” :) :) :) :) :) :) :)

 16. Argh says:

  @NTAmi: Ha tényleg az lennél, aminek mondod magad, hallottál volna pl. az energetikai célú víztározókról. Egész Nagy-Britannia ilyenekkel van tele. Éjszaka felszivattyúzzák a vizet egy gáttal elzárt völgybe a hegyen, aztán amikor csúcsfogyasztás van, beindulnak a vízerőművek. Volt is egy dokumentumfilm a foci VB félidejéről, hogy a durván megugró terhelést hogyan képesek követni a teherelosztóból és az erőművekből. Merthogy a meccs alatt lámpák visszafogva, mindenki a tv előtt. Aztán szünetben lámpa fel, 2 kW-os teaforraló bekapcsol, egyszerre pármillió háztartásban, egy-két percen belül.

  Itthon eddig tudomásom szerint egy ilyen tározóval próbálkoztak a Bükkben, de a sötétzöldek leállították. Azért sötétek, mert nem fogták fel, hogy épp az általuk istenített megújuló energiaforrások tárolásához lett volna szükség egy völgy elárasztására.

  A napelemeknél viszont azt ne felejtsük el, mennyi energiabefektetéssel és környezetszennyezéssel (pl. nehézfémek felhasználásával) jár egy tábla előállítása…

  Szóval a legzöldebb az az energia, amit meg sem kell termelni. Kéremkapcsojjaki.

 17. óatinitinisrác says:

  @Argh: annak idején a Prédiklószéken, frissebben meg a Zemplénben építendő ilyen erőműről volt szó. Nyilván hasznos, csak nálunk valamiért mindenáron a leginkább érintetlen területekre szeretnének ilyesmit építeni…

 18. Argh says:

  óatinitinisrác: Pl. mert az érintett területeken vagy laknak emberek, vagy tök síkak, és ezért nem túl alkalmasak erre a célra. Amúgy sötétzöldék a víztározó által odacsalogatott költözőmadarakról is hajlamosak elfelejtkezni.

 19. NTAmi says:

  @Argh:
  Esetleg scanneljek egy diplomát a kedvedért? No az azért nem… De kis fantáziával a nickemre alapozva talán megtalálsz az évkönyvben. Fotó az nem lesz de annyit még segítek, hogy a Margó nénihez tartoztam akkor amikor elkezdtem 99ben. Ha te is VIKes vagy fog menni, ha meg nem akkor ne fárasszuk egymást…
  Magamról meg csak annyit, hogy a nekem nem szakirányú érdeklődés ellenére a családi lehetőségek okán közel két teljes műszaknyi időt volt már szerencsém ilyen-olyan erőmű látogatásokon eltölteni, mivel bár nem ide szakosodtam de kimondottan érdekelt a téma. Testközelből láttam a szenes – olajos – gázos és gázmotoros technológiákat üzem közben illetve karbantartás alatt. Jártam alig karnyújtásnyira elhelyezett üzemben lévő gyűjtősínek között, voltam már másfél méterre kedvesen brummogó csillagponti fojtótekercstől, másztam be kazánba forcsövet nézni, láttam milyen az amikor a nyári 1t/h alapjáraton “puffogva” megy a fűtőerőmű szenes kazánja és jönnek ki a szikrák az oldalán a lefúvóknál, álltam tíz perce lekapcsolt de már csak tűzforróra légkondicionált gázmotor tetején a hengerfejeket bámulva, taperászhattam a kalorikus rendszert áttekintő és szabályozó PC érintő képernyőjét, gázoltam bokáig a malmok tetején a szén és pernyeporban, izzadtam a pakura előmelegítő fémbódéjában és hasonló mókás dolgokat műveltem. Csak azért mert érdekelt és megtehettem. Na nem vagyok akkora penge mint egy végzett energetikus, de sok olyasmit megtapasztalhattam és testközelből megnézhettem amit nemhogy egy átlagember de egy átlag villanyász se fog soha. És mivel érdeklődő vendég voltam saját helyi idegenvezetővel mindenki kedvesen elmagyarázott mindent a maga üzemterületén és talán még titokban örültek is, hogy nem csak a napi rutin van.
  Egyébként tessék mondani miért kell rögtön személyeskedve elkezdeni a kommentárt ha valami nem tetszik? Troll-e vagy?

  A kommentedre:
  Természetesen tudom mi az az energetikai célú víztározó, csak éppen:
  – A fenti írást nem egy szakdolgozatnak szántam és így is kb 2/3-át kivágtam annak amit elsőre írtam a dolog offtopic volta miatt. Az eredetiben még ott volt példának.
  – Szerintem nem felel meg a magyarországi köznormák szerint vett környezetkímélő feltételnek mivel errefelé érzésem szerint a közfelfogásban az van, hogy vizes cucc == bős == hatalmas természetkárosítás…
  – Csak magas hegyes területen lenne ideális ahol nagy esést lehet összehozni. A skandinávoknak ezért is van egy csomó ilyen a duzzasztógáttal egybeépítve. Ha azonban nincs elég nagy esésed akkor vagy nem lesz hatékony vagy túl nagy lesz a kiterjedése, hogy kellő energiát tudjon tárolni.
  – Érzésem szerint nem igazán környezetkímélő mivel bár direktben nem szennyez, de azon a sok hektár érintetlen területen ahova építed ott minden kihal, márpedig pont az ilyen eldugott hegyi részek azok ahol nagyon egyedi fauna szokott kialakulni a hegygerincek elzáró hatása miatt. Továbbá mindig ott van a veszélye, hogy valahogy átszakad és mindent elmos maga alatt.
  – Helyi viszonyokban nézve mivel szegény országunknak a háború után nem sok erőforrás jutott én őszintén bevallom, hogy atompárti vagyok ha a központi alapkapacitásról van szó és geotermia párti ha kiegészítő kapacitásról illetve lokális felhasználásról. Talán még egy kis napkollektorozás – de semmiképp se napelemezés. Egyébként pedig egyetértek, az a legjobb ha nem is kell megtermelni. Ezért is van, hogy például letöltésre egy uszkve 40 wattos teljesítményű gépet tartok és nem az asztalit pörgetem éjjel nappal a maga 300W fölötti étvággyával.
  De ahogy írtam korábban is: nincs optimális megoldás, valahol valamit biztosan el kell venni…

 20. Strex says:

  @NTAmi:
  Sose jártam villanykarra, de a szektorban dolgozom néhány éve. Szerintem alapjában véve ül az, amit mondasz a megújulók által okozott szabályozási problémákról. Annyit tennék csak hozzá, hogy az atom persze tök jó, de a jelenlegi második generációs erőművekkel megint előjön a szabályozás kérdése, mert nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni őket (talán majd a 4. generációsokat, úgy kb. 50 év múlva :)). Az ésszerű költségekkel üzemelő geotermikus villanytermeléshez meg nem elég meleg a víz Magyarországon (http://www.rekk.eu/images/stories/letoltheto/wp2009-2.pdf)