Marabu

Busbequis Leidenből, az!

and tagged , , , , , , , , .
Mai csíkunk célközönségét a tulipános fun fanok alkotják.

Busbequis Leidenből, az! - Marabu

33 Comments

 1. GrumpyOldMan says:

  Tulipános fun fan :) Ez hatalmas :)
  Csak a rend kedvéért, a csík nyitó kérdésére reflektálva: talán mert a FedEx helyett az oszmán sereg volt a futár, aki a tulipánt Európának elhozta. Csak amíg a hollandok a küldeménynek örvendeztek, mi álltuk a számlát, és a gatyánk is ráment a nyavalyás tulipánhagymáikra.

 2. Alfdam says:

  Vagy mert volt idő baszakodni a virágocskákkal, amíg a rabszolgáik a gyarmatokon eltartották őket? Élelmes… végül is.

 3. ppp says:

  Alfdam, termeszetesen a rohadt, gonosz hollandok. Tokeletes illusztraciot szolgaltatsz a rajzhoz.

 4. Eb ura fakó says:

  Nem kell szégyenkeznünk, azért mi sem maradtunk alul szorgalom dolgában. Míg a derék hollandus tulipánhagymákat vermelt, mi nagy hozzáértéssel megástuk az egész kontinens legnagyobb tömegsírjait.

 5. BiG says:

  PPP: nekünk soha nem voltak gyarmataink. Azért én erre büszke vagyok, még ha a kalmárlelkű hollandok látszólag sokra is vitték. Akinek fontos az emberség, az tudja, hogy az pénzért nem kapható.
  Az, hogy ezek a hollandok a tulipánon kívül kiket, mondom KIKET adtak el (a rabszolgakereskedelmen kívül), jó pénzért, persze… Persze ez nem reklámozott, bár megismerhető adat. Segítek: a német megszállás alatt történt.
  A rajz meg csúsztat. Csak növelni akarja a nyomást rajtunk, mintha bűnös nép lennénk. Hát nem.

 6. zomberd tabornok says:

  a rajz vicces. aki komolyan veszi azt hadbirosag ele allitom.

 7. Zágoni Zsolt says:

  A téeszesítés is előmozdította a tulipánok ügyét!

 8. magichoose says:

  Azt azért elgondolkodtatónak találom, hogy egy magyar lélek elevenébe vágó rajz egyeseket nem önreflexióra és saját magunkon nevetésre sarkall, hanem védekezésre. Szeretném, ha az önjelölt történészprofesszorok abbahagynák a különböző fórumokon a tudományoskodást, különös esetben akkor, amikor fingjuk nincsen arról, hogy más népek mennyit, hogyan és mikor szenvedtek történelmük során. Vö: Napóleon és a hollandok, Hitler és a hollandok, angolok és a hollandok, satöbbi. Azt is szeretném a nagyérdemű lelkes műértő nemzetfájdalomtól repedt szívű (és sarkú) patridiótáknak ajánlani, hogy emlékezzenek meg azokról a népekről is, akiket a magyarok igyekeztek megnyomorítani különböző háborúkban és más, egyéb módokon.

  Annak is örülnék, ha nem kezdenének vad idegrángásokkal és habzó szájjal komcsizni, ha esetleg nemzeti pátoszukat bármilyen kritika éri.

  A képsor pedig nagyon vicces és nagyon eleven problémára utal: ha nem gondolkozol patridióta módra, akkor egy senki vagy. Ha viszont nyomod a jól betanult szöveget, büszke hazafi válik belőled.

 9. kubi says:

  plusz egy pont magichoose-nak, sajnos általános jelenség…

 10. DPI says:

  Poén ide vagy oda, az utóbbi hónapban ez a harmadik stripe, ami a nemzeti oldalt veszi célba. Kezd nagyon fősodratú lenni a Párkocka.

  Eb ura fakó: én nem voltam ott veled ásni, úgyhogy nem “mi” voltunk

 11. mortibez says:

  “PPP: nekünk soha nem voltak gyarmataink.”

  No és Ferenc József-föld?

 12. Kim Dzsong Béla atya says:

  Ferrenc József-föld: A szigetcsoportot 1873-ban fedezte fel egy osztrák–magyar expedíció Payer és Weyprecht vezetésével, akik tiszteletből I. Ferenc József után nevezték el. 1926-tól a Szovjetunióhoz, majd 1991-től Oroszországhoz tartozik. Katonai és tudományos kutatási célokból néhány szigeten megtelepültek. Az idelátogatás külön engedélyhez kötött.

  Más: amíg a hollandok fapapucsban szívták a bongot a tulipánföldeket bámulva a szélmalom erkélyén, és azon törték a fejüket, hogy szenegálit vagy mozambikit vigyenek legközelebb a cukornádültetvényre, addig mellékesen megvédtük Európát, nehogy Tulipán, Jumurdzsák, és barátaik Sztambulba hurcolják a tulipános ládáikat. Ha ezt szégyelnnünk kell, hát legyen.

 13. Kim Dzsong Béla atya says:

  magichose: ez a hozzáállás amúgy gusztustalan. Amikor elkezdenénk búnak ereszteni a fejünket, maguk jönnek, és példálóznak más nép bújával., Bajával. Vö: tatárok és magyarok, törökök és magyarok, németek és magyarok, osztrákok és magyarok, nem sorolom tovább. És még csak kárpótlást sem kérünk. Szóval tessék kicsit elgondolkodni.

 14. frásznéni says:

  az ok, kéremalássan, az az, hogy a tulipán hagymás növény… a jó magyar kézbeveszi, megnézi, azt mondja: hagyma – a másik jó magyar meg szószerint veszi, és hagyja ma… de holnap is azt mondja valaki: hagyma… et caetera… 😛

 15. tobias2 says:

  Azt senki sem vette észre, hogy ez a tulipán ravasz túlélési trükkje? Kiválasztott magának egy értelmes, találékony és szorgalmas népet, hogy minél jobban elterjedjen. Fasza, tulipán, fasza!

 16. Tyűhű says:

  BiG: “PPP: nekünk soha nem voltak gyarmataink. Azért én erre büszke vagyok,”

  Bocs, hogy letöröm büszekséged, de még Kínában is voltak gyarmataink…

 17. OválisTetraéder says:

  Kim Dzsong Béla atya az a gusztustalan hozzáállás amit te művelsz, a búnakeresztett fejet semmire se tartom. Magichoose hozzászólásával maximálisan egyetértek, és hozzáteszem, hogy népbetegséggé vált nálunk a patriótáskodás ami csak arra jó, hogy továbbra is komoly aktuális problémák helyett, butaságokkal szórakoztassák magukat az emberek.

 18. Kim Dzsong Béla atya says:

  Ovális tetraéder, én egészen kohnkrétan a kettős mércéről beszéltem, de úgy látszik, nem elég világosan.
  Lehet, hogy nálatok népbetegség a patriot, meg ilyenek, de nekem speciel elegem van belőletek, hogy nem engedtek emlékezni minket semmire, mert elkezdetek mással jönni (most spec a hollandokkal). Múltkor egy prominens személy a japánokat nevezte gusztustalannak, mert emlékezni mertek a hirosimai és nagaszaki tömeggyilkosságra, máskor meg belekotnyeleskednek a Trianon-megemlékezésbe. EZ a gusztustalan.

 19. OválisTetraéder says:

  Éppen ellenkezőleg. Ezek szerint nem sikerült különbséget tenned olyan események között mint Trianon, vagy a tulipán, és még te fontosnak érzed a megemlékezést. Pont ti tudtok mindenbe csak ilyeneket belelátni. Ha megláttok egy szlovák rendszámú autót legszívesebben kiszúrnátok a gumiját Tudod igen, ilyenkor én nem arra emlékezem, hogy “jajj ha most tankkal áthajthatnék három szlovák kismamán milyen szép lenne a napom”. ( lehet te nem vagy ennyire beteg de sokan azok ). Eléég volt ezekből. Okom van azt gondolni, hogy csak azért emlékeztek, hogy szórakoztassátok magatokat és a bennetek lévő vadállatot. Na ezek miatt mondom én is rátok, hogy nincs rendben az ahogy ti éltek. …Értelmezd a különbségeket. Nyugodj meg elegem van belőletek nekem is. +Semmi közöm olyanokhoz, akik azt mondják nem lehet hirosimára emlékezni, persze a te fejedben csak az “emlékezés” létezik.

 20. Kekcsi says:

  Kéne egy olyan fórum, hogy “felhasználóink véleménye egymásról”. A moderátor az oda jobban illő szálakat átrakhatná, hogy itt zavartalanul folytatódhassék a móka.

 21. Kim Dzsong Béla atya says:

  Én nem a szlovák rendszámú BMW-5 gumiját szúrnám ki szívesen. De végigolvastam a kis beszédedet. És rájöttem: te nem értettél meg semmit: Nincs rendben ahogy mi élünk? Miért érzed így? Mert azon a tájon élünk, amit el akarsz venni tőlünk? Nem kapod meg. Ha megfeszülsz, mint Jézus a keresztfán, akkor sem. Azt írtad, elég volt ezekből: hát akkor eredj. Elég tágas a világ. Okom van azt hinni, csak azért nem engeditek emlékezni a népet, mert tudjátok, hogy akinek nincs emléke, annak jövője sincs.

  Menj szépen. Még megteheted.

 22. BiG says:

  @Tyűhű: Kínában? Gyarmatosítottuk Kínát? Nahát! Aztán meg mikor?

 23. BiG says:

  Amúgy meg nekünk a szép virág, a természet NEM volt árucikk. Hanem önmagáért, a szépért kedveltük, kedveljük. Remélem teccikérteni, hogy mire gondolok. Nem a pénzimádat a fejlődés csúcsa, az éltető cselekedet. Pont, hogy nem az.
  Aki csak pénzben mér, az nem ismeri a valódi értékét.

 24. ekszvájzed says:

  Tudjátok mit, akinek a “magyar lélek elevenjébe” vágásnak lát egy ilyen rajzot, és még tapsol is annak, hogy ez elevenbe vág, annak a(z ezek szerint nem magyar) lelkével igencsak gond van.

  Nem tudom, az, aki ilyesféle figura tud-e róla, hogy a magyar termelői és szellemi munka gyümölcsei 1939 előtt már több száz évre visszamenően is világhírnévre tudtak vergődni, és nem egy olyan produktumunk volt, amiről a magyart úgy ismerték, mint a hollandot az ő tulipánjáról. Néhol talán még a mai napig is.

  Az, hogy aztán 1945 után kik és mit csináltak ennek az 1920 óta megint csak nem a büszke magyarság bűneiből kifolyólag maradékországnak is a maradékából,

  és 1990 után kik és hová pusztították el még azt is, amit a Kádár-korszak alatt nagy nehezen a központosított cuclista termelés újra elért, az meg a másik kérdés, de nem hiszem, hogy azok az ország eredményeire oly büszke, és a hazájukat őszintén szerető, bennszülött magyarok lettekl volna.

 25. titan says:

  Lehet csak én vagyok így ezzel, de én ebben a rajzban nem a megemlékezés kifigurázását látom, hanem az ellenségkeresését. Hogy nehogymár az legyen, hogy Magyarország valamit rosszul csinált valaha is.
  Mondjuk az külön vicces, hogy “mi védtük meg Európát”, de “nem mi ástuk a tömegsírt”

 26. titan says:

  Aki nem értené: nem Magyarország ellen írtam, hanem szerintem az a normális ha elfogadjuk, hogy Magyarország sem tökéletes, ez ugyanis az első lépés lehet afelé, hogy tökéletesedjen.

 27. Jóska says:

  No, akkor, hogy valami vidámabb, felemelőbb példa is legyen: a paprika ugyan Amerikából származik és a spanyolok hozták Európába, aztán a törökök hozták Magyarországra (a tulipánnal együtt), mégis a magyar fűszerpaprika lett viághírű és a “paprika” szót használja a világ a paprika-őrlemény megnevezésére. (Mellesleg, bár ez sovány vigasz, de a tulipán nyugati nevei is a magyar névből erednek (az meg a törökből, de az mindegy).)

 28. ekszvájzed says:

  Hogy ‘mi ástuk a tömegsírt’, az is világos, (meg muhi, meg mohács, stb) de kiknek is? Talán inkább csak azoknak elföldelése végett, akiket azok vágtak-lőttek-akasztottak halmokba itt, csatákban, vagy többnyire csaták után, vagy még inkább azok nélkül,

  akik minden korban és helyzetben természetes, hogy nem fognak az áldozataik illendőleg elkapartatván méltóbb porladásával foglalatoskodni, azok likvidálását követően. Nyugodt lehet bárki, hogy ez a nép is szívesebben nevelt volna virágot, és nem a tömegsírokon, bár az, ha odaültetik, sokszor ott is nő a legszebbre … :(

  Ezt a ‘tömegsírásást’ is, aki állítja, gyanítom, hogy csakis egyetlenegy, napjainkra már erősen túlkommunikált történelmi eseménysorról asszociál kényszeresen erre, mint annyi mindenki más hozzá hasonló illető manapság, akinek a legkisebb célzatos momentum is kapóra jön, hogy ebbe a népbe rúgjon vele egyet.

  És senki sincs elszállva itt a jajdehűdefenenagymélymagyar kebelduzzasztó hazánkabokrétarajta kivagyiságtól, meg a kontyospogányfejétleszablyázó-párospisztollyalalabancheréjétfagylaló nyalkahuszárvitézségtől.

  Ezt, hogy el volnánk szállva, pontosan azok terjesztik, akiknek az a célja, hogy állandóan ezen röhögjenek, és röhögtethessenek. És hogy ők mi mindentől vannak elszállva, amit saját magukról állítanak, arról inkább nem ejtenék szót, ha lehet …

 29. Ady Endre says:

  “Röhögjenek a részeg evezősre.
  Röpülj, hajóm,
  Ne félj, hajóm…”

 30. NéNó kapitány says:

  tulipános frigyláda

 31. Jóska says:

  @ekszvájzed: Egyetértek. Az oly’ nagyra tartott Nyugat országaiban erősen megvan a patriotizmus. A hollandokat mondjuk nem tudom, de, ha egy franciát, vagy egy angolt megkérdez valaki, megbizonyosodhat erről. A “szabadságbajnoka” USÁ-ban meg akkora a patriotizmus, hogy még exporta is jut belőle, és, többek közt a magyar TV-k is pénzért veszik az amcsi propagandát, majd szinkronizálva mondják a képünkbe az ún. ismeretterjesztő műsorok, hogy az amerikaiak milyen fasza gyerekek voltak (bármikor, de főleg a II. VH alatt), az ellenségeik (minket is beleértve a II. VH alatt) pedig milyen rendkívül gonoszok. Ez teljesen oké, meg az is, hogy a szomszédaink a mi kárunkra patriótáskodnak. Csak nálunk megvetendő a nemzeti büszkeség, valamiért, és szinte csakis az öngúny, önirónia az elfogadott.

  Azokról a bizonyos tömegsírokról (bár tényleg nagyon nem kapcsolódik): akik elkövették, megbűnhődtek, utódaik átkozottak hetedíziglen. De valamiért a mieinknek ásott tömegsírokat viszont még megemlíteni sem illik. A délvidéki mészárlásokról talán sokan nem is tudnak, nem úgy az újvidéki hideg napokról. Pedig az arányok egy nagyságrenddel eltérnek.

 32. Kekcsi says:

  Vagy mert minálunk görbe, ragyás szirmú, harmadnapos-hetes tulipánt árulnak vagyonokért, ami náluk megy a selejtbe. Persze az egyenes, egészséges, friss virághoz először bazi nagy beruházás kell, aztán meg kereslet. Na, ezek most hiányoznak, de talán később…